Logo
CA | ES
CA ES

Logo

Sentència sobre el whistleblowing i la protecció de les dades personals

15 de Gener de 2017

El whistleblowing és el canal de denúncies anònim que tota empresa ha de tenir, en virtut del com, qualsevol treballador pot realitzar una denúncia de manera anònima.

Sentència sobre el whistleblowing i la protecció de les dades personals

CONFRONTACIÓ ENTRE DOS PRINCIPIS: DADES PERSONALS O DELICTE?

El whistleblowing és el canal de denúncies anònim que tota empresa ha de tenir, en virtut del com, qualsevol treballador pot realitzar una denúncia de manera anònima. Però, què passa quan es delaten uns fets delictius d'incògnit, d'un propi company o membre de l'empresa, perquè així ho permet el sistema.


El criteri de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, és contrària a això, argumentant que no és possible realitzar denúncies de manera anònima, i que el denunciant ha d'aportar la seva identitat, ja que, en cas contrari aquesta denúncia serà nul·la.

En molts països europeus es permet que les denúncies siguin anònimes, per preservar al denunciant.

En la sentència del TSJ de Las Palmas de Gran Canaria de 22-6-2016, s'indica que la informació facilitada a través del canal de denúncies no ha vulnerat, a cap moment, la proteción de les dades personals. Gràcies a les dades facilitades per l'anònim, es va poder provar que un dels treballadors d'ENDESA, va sol·licitar una excedència per a cuidar als seus sogres, però no va destinar aquest lapse de temps per a això, es va descobrir que estava pres, i es va procedir a l'acomiadament procedent.

Entenem, i part de la doctrina així ho ha expressat, que abans de censurar una denúncia per ser anònima, posem en una balança el pes dels béns a confrontar, com el cas comentat, i es defensi l'interès que més s'ajusti a dret.

En el següent enllaç es pot consultar la sentència.

STSJ ICAN 2117/2016

Joan M. Mallafrè Mestre
[Especialista Universitari en Protecció de Dates i Privacitat per la Universitat de Múrcia]
APEP ​CERTIFICATION ON PRIVACY

​[ACP CL-023  (APEP Consultant Legal Profile)]
​[ACP AT-063  (APEP Auditor Technical Profile)]
​[ACP SM-064 (APEP Security manager)]
​[LEAD AUDITOR 27001] IRCA / BSI

CONTACTA

SUBSCRIPCIÓ NEWSLETTER

RSS

© 2019 Mallafrè Consultors

Nuwa