15 d' Agost de 2014
En temes de vídeo vigilància no fer les coses bé, pot comportar una sanció per part de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades..
La vídeo vigilància continua sent un dels motius més freqüents de sanció en l'àmbit de la Llei Orgànica de Protecció de Dades 15/1999 LOPD. El fet que sigui un dels pocs elements “externs” de la llei (a diferència de l'existència o no del fitxer inscrit, document de seguretat, contractes amb tercers, auditories, etc... que resulta impossible conèixer sense una inspecció especialitzada) provoca que la seva denúncia provingui de diverses fonts, entre les quals sol estar la Policia Municipal.
Una de les raons habituals de denúncia i sanció per part de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) és la falta del preceptiu cartell informatiu exigit per la Instrucció 1/2006 de 8 de novembre de la AEPD, en el qual “s'informa als afectats del fet d'estar en una zona vídeo vigilada, quins són els seus drets i davant qui pot exercir-los”.
Aquests requisits d'informació no estan subjectes a una forma concreta, és a dir, el popular cartell recomanat per l'AEPD no és l'únic possible, valdria qualsevol que complís les especificacions exigides per la instrucció citada. Clar que tampoc pot el responsable del fitxer saltar-se aquesta normativa i pretendre que qualsevol missatge informatiu ja estigui complint l'esperit de la llei, com ja es va veure (en referència als cartells que solen penjar a la seva major glòria les empreses instal·ladores de càmeres) amb el perill de confondre publicitat amb compliment normatiu.
Ara es reafirma en el Procediment Núm. PS/00614/2010, en el qual l'AEPD sanciona a un establiment hostaler dotat de càmeres de vídeo vigilància després de denúncia de la Policia Municipal de Madrid.
L'AEPD assenyala:
En aquesta denúncia, es posava de manifest que l'establiment disposa de tres càmeres de vídeo vigilància. Així mateix, manifesta que no presenta els documents en els quals es detalla-la informació prevista en l'art. 5.1 de la Llei Orgànica 15/1999. Finalment, assenyalaven que en aquest establiment, en ambdues façanes, tenen un cartell elaborat pel propietari on hi posa, “somrigui, l’estem gravant” perquè tinguin coneixement, els clients de l'establiment de la presència de les càmeres de vídeo, com així ve recollit en la Llei Orgànica 15/1999.
És necessari assenyalar que aquest cartell no s’adequa a lo que es recull a la normativa en matèria de protecció de dades en la mesura en què no informa que es tracta d'una zona vídeo vigilància. Així mateix, en aquest cartell no s'informa de l'entitat davant la qual es poden exercitar els drets reconeguts en els Articles 15 i següents de la LOPD.
I per tant, el Director de l'AEPD RESOL:
IMPOSAR a l'entitat XXXXX, per una infracció de l'article “5.1″ de la LOPD, tipificada com a “lleu” a l'article 44.2.d de la LOPD, una multa de ”2.000 €” (dos mil euros) de conformitat amb allò que estableix l'article 45.1 de la LOPD.
Joan M. Mallafrè Mestre
[Especialista universitari en Protecció de Dades i Privacitat
per la Universitat de Múrcia]
[ACP-023 (APEP Certification on Privacy Legal Profile)]
© 2022 Mallafrè Consultors
Protecció de dades
RSC
ODS
Canal ètic